BALANÇ SOCIAL, L’EINA DE LA XES PER SEGUIR FENT LA FEINA BEN FETA

Avui, al blog del Teler Cooperatiu us volem apropar la campanya de Balanç Social que un any més hem impulsat des de la Xarxa Econòmica Solidària. Balanç social és una eina que permet als agents de l’economia social mesurar l’impacte i rendició de comptes socials, ambientals i de bon govern de forma anual.

L’objectiu d’aquesta campanya és que les organitzacions puguin avaluar la seva activitat, podent conèixer els seus resultats i per tant saber si s’apropen als objectius socials. D’aquesta manera es fa possible una autoavaluació que permet la millora interna als diferents agents per tal de mantenir-se a prop dels estàndars ètics de l’Economia Solidària i el Mercat Social.

Per a fer-ho possible, aquests agents disposen d’una eina informàtica en línia que dóna accés a diferents qüestionaris per omplir per part de l’empresa o per els treballadors/es, empreses i/o persones usuàries, clients i persones voluntàries. D’aquesta manera s’obté un informe de Balanç Social; un document en què les empreses descriuen i mesuren les seves aportacions socials, laborals, professionals i ecològiques fetes per al llarg d’un exercici.

BALANÇ SOCIAL, UNA AVALUACIÓ SISTEMÀTICA, OBJECTIVA I PERIÒDICA

El Balanç Social compta amb 5 característiques principials d’avaluació que són:

  • La democràcia
  • L’igualtat
  • El compromís ambiental
  • El compromís social
  • La qualitat laboral

Els avantatges d’aquest balanç social, entre d’altres, són que de forma sistemàtica i objectiva i els propis agents de l’assosciació poden fer avaluació de la seva feina, sense necessitat d’afers o consultors externs.

OBJECTIUS DEL BALANÇ SOCIAL

Existeixen dues versions de Balanç Social, la versió completa i la versió bàsica i conjuntament compleixen dos objectius clau en el sector de l’Economia Solidària i Social. En primer lloc, el configurar i obtenir una base estadística anual i en segon lloc, és donar accés al Mercat Social.

Conèixer l’estat del Mercat Social Català

La realització anual del Balanç Social permet obtenir una base estadística anual en relació als indicadors, que permet tenir una comptabilitat social i ambiental del sector actualitzada any rere any. En aquesta base estadística hi consten les institucions que realitzen el qüestionari de versió completa i sempre que passin la posterior revisió de la comissió, que s’assegura de que cumpleixin els paràmetres necessaris.

De fet, si vols consultar aquesta base estadística pots fer-ho al següent enllaç: Informe de l’estat del Mercat Social Català 

Donar accés al Mercat Social 

El segon objectiu és obrir la porta a aquest àmbit socioeconòmic a empreses i organitzacions, ja que es reconeixen públicament en el Catàleg del Mercat Social Català.

BALANÇ SOCIAL 2018, #EnsenyaElCor

Aquest any 2018 varem optar per fer una campanya en la que convidavem a les empreses a ser més transparents i ha estat tot un èxit!, més de 150 organitzacions s’han sumat a la iniciativa i han ensenyat el seu cor al món. Hi ha hagut un 42% més de participació que en l’edició anterior i esperem que l’any que ve tornem a superar aquest rècord.

LA VISIBILITAT, UN OBJECTIU A LLARG TERMINI

Un dels gran objectius a llarg termini de la XES és dónar i aportar visibilitat als agents i l’activitat dins de l’Económia Social i Solidària del territori català. De la mateixa manera que amb la campanya de Balanç Social, es duen a terme altres iniciatives com són el projecte deMapa de Barcelona + Sostenible, la Consumpedia del CRIC i el mapa de l’economia solidària catalana Pam a Pam,  en els quals apareixeran totes les organitzacions que facin Balanç Social.