L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA CREIX COSINT ALIANCES

Una vintena de cooperatives i entitats es van trobar dissabte passat a Cal Balsach en el marc de la 1a Jornada d’Intercooperació de Sabadell i entorns organitzada pel Teler Cooperatiu i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental

El passat dissabte 20 de maig prop de 40 treballadors/es i activistes d’organitzacions i cooperatives de Sabadell i els pobles del voltant es van trobar per conèixer-se, posar sobre la taula necessitats, detectar oportunitats en comú i per començar a dibuixar una estratègia conjunta.

Una de les impulsores de la trobada membre del Teler Cooperatiu, Bet Tena ho expressava així:
“L’objectiu? Enfortir i cohesionar el moviment de l’Economia Social i Solidària al mateix temps que s’enforteix cada un dels projectes que el conformen.

Dues línies indestriables”. Conduïdes per la cooperativa Etcèteres, les assistents van realitzar diverses dinàmiques per aprofundir en els punts anteriors i apuntar estratègies conjuntes. En aquest sentit després de tres hores i mitja de feina la trobada va tenir una conclusió unànime: “cal enfortir i consolidar la xarxa de coordinació, amb l’objectiu de generar eines útils (espais, formacions, comunicació,…) des de l’economia social i solidària per tenir una sola veu i visibilitzar-se millor, per facilitar el naixement, creixement i consolidació de projectes, i per potenciar una intercooperació real.

Els últims anys estem vivint a la comarca un nova onada de projectes cooperatius o entitats que subscriuen els principis de l’Economia Social i Solidària. Una nova generació de cooperatives que es suma a projectes locals amb llarga trajectòria, com la CIPO, el TEB Vallès o la TUS. El cooperativisme i l’Economia Social i Solidària està en un bon moment però ha pres consciència que per ser una alternativa real al model capitalista hegemònic a les nostres ciutats i pobles, necessita aprofundir en les seves pràctiques transformadores, i principalment en la pràctica de la intercooperació. Com a eina bàsica per a enfortir cada un dels projectes, activisme i compromís, es vinculen així a l’experiència cooperativista local per posar en valor un model econòmic que doni respostes a les necessitats de la gent, des de pràctiques participatives, d’equitat, ecològiques, democràtiques i feministes. És des d’aquestes premisses que va néixer fa un parell d’anys el Teler Cooperatiu (nucli local de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya) que agrupa cooperatives, entitats i persones que fomenten i practiquen aquests principis.

En aquesta ocasió, la Jornada ha estat impulsada pel Teler Cooperatiu i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès, una iniciativa promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, sorgida a partir de l’aliança de diversos actors públics i privats de l’economia social del territori. En el cas Vallesà hi participen Can Capablanca, l’Ajuntament de Sabadell, la Cooperativa l’Eina de Terrassa, Doble Via de Sant Cugat, Sprintcoop de Terrassa i el Consell Comarcal, amb l’objectiu de donar a conèixer i impulsar l’economia social, el tercer sector i les cooperatives, un model d’economia transformadora que dóna resposta a la necessitat del territori, genera riquesa i ocupació estable i de qualitat.

EL TELER COOPERATIU

Som un conjunt de persones, empreses i organitzacions que fem del treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum crític, les finances ètiques, les monedes comunitàries, la gestió col·lectiva i la distribució solidària, les arrels d’una economia feminista, democràtica, justa i transformadora. Som un nucli territorial de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya.

El Teler Cooperatiu des de fa un parell d’anys treballa a Sabadell i pobles del voltant per fer créixer i cohesionar l’Economia Social i Solidària. Actualment des del Teler s’està participant en la coordinació del Postgrau en Economia Social i Solidària de la UAB (Campus Sabadell), realitzant un taller d’emprenedoria en el marc del projecte “Enfeina’t” impulsat per L’Esquitx, i impulsant la campanya de visibilització de l’Economia Social i Solidària “A coop de formiga!” conjuntament amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

L’ATENEU COOPERATIU DEL VALLÈS

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental és una iniciativa promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, sorgida a partir de l’aliança de diversos actors públics i cooperatius de l’economia social del territori amb l’objectiu de donar a conèixer i impulsar l’economia social, el tercer sector i les cooperatives, un model d’economia transformadora que dóna resposta a la necessitat del territori, genera riquesa i ocupació estable i de qualitat.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental forma part d’un projecte més global, la xarxa d’Ateneus Cooperatius, format per 14 Ateneus i més de 130 entitats públiques i cooperatives amb gran experiència que, de manera coordinada, actuen per fomentar i enfortir l’economia social, solidària i cooperativa arreu del territori. Són les antenes i els altaveus de l’economia social al territori, identifiquen necessitats i oportunitats del sector i ofereixen una àmplia cartera de serveis integrals per a l’aprenentatge, la reflexió col·lectiva, la cooperació i la transformació social.

Els projectes i les accions impulsades des de l’Ateneu, s’adrecen principalment a persones emprenedores, projectes emergents, associacions, cooperatives i entitats de l’economia social, gestories i assessories, persones aturades o treballadores d’empreses properes al tancament, i també a l’alumnat de secundària, batxillerat, cicles i universitats i personal de les administracions públiques, per tal d’esdevenir un espai de referència al
territori, visibilitzar i fomentar la creació de noves empreses de l’economia social, el tercer sector i les cooperatives.